Thursday

Uji Kekuatan Password Anda



Artikel semalam berkaitan password , mendapat beberapa responder ada yang mengatakan tidak tersenarai dalam list password yang paling selalu digunakan. Baguslah tetapi adakah anda yakin password anda betul-betul selamat dari diceroboh oleh cracker?
Ramai dari pakar sekuriti online mencadangkan password yang baik ialah:
1- Selalu ditukar-tukar. Tapi awas jangan sampai terlupa pula.
2. Menggunakan password kata yang panjang.
3. Menggunakan gabungan huruf capital dan small letter.
4. Menggunakan karakter gabungan alfa-numberik dan simbol-simbol.
Bagaimana kita boleh membuat password yang benar-benar selamat.
Ada satu alat pengukur password online yang bagus yang dapat menunjukkan seberapa kuat password anda
Klik –> Passwordmeter
* Masukkan password yang ingin diuji dalam Password Meter
* Periksa semua saranan untuk menyukarkan dan memantapkan password anda.
* Meter akan menunjukkan jika password menggunakan simbol, angka tengah, huruf kecil, huruf besar bersama dengan panjang password.
* Jika percentage password belum 100% ubah password dengan beberapa tambahan untuk membuatnya kuat iaitu sebesar 100%.
Password meter ini sebagai alat ini dapat digunakan untuk memudahkan penggunaan untuk mengingati password menjadi lebih kompleks. Kebanyakan dari orang membuat password berdasarkan dari data diri sendiri atau hal-hal yang disukai.
Password begini dapat mudah diteka oleh orang lain tetapi jika password berisi dengan berbagai jenis karakteristik seperti huruf besar, huruf kecil serta simbol atau menambahkan nombor yang mudah diingati maka kombinasi tersebut cukup untuk password tidak mudah diteka.
Sebenarnya selain web passwordmeter.com ini, banyak lagi website dan perisian yang anda boleh gunakan untuk menguji kekuatan password anda. Anda boleh googling sendiri.
Semoga bermanfaat.

9 orang menjawab...:

  1. pass aku masih low...hehehehe

    ReplyDelete
  2. Kebanyakan orang guna password yang sederhana ja, xda la kuat sangat...

    Entry terbaru -> Ini Jadinya Kalau Tak Belajar Jawi... (",)

    ReplyDelete
  3. mmg la camtu...biasa angka pass seseorang dalam 7 angka saja....so, tuew tahap low...

    ReplyDelete
  4. alamakk . 54% je . kene tukar nih .
    artikel terbaru : http://nifi2408.blogspot.com/2011/06/fobia-atau-phobia-dalam-bahasa_13.html

    ReplyDelete
  5. 54 % dah kira ok la nifi...jgn bawah 40%...heheheh..nanti skrg nak hack...

    ReplyDelete
  6. fuhhh password aku 100% wewitttttt

    ReplyDelete
  7. mesti panjang pass ko kan...???

    ReplyDelete