Sunday

Cara Nak Lajukan Broadband Bagi Yang Dah Abis Limit...



Salam...

Korang mcm Abg x? Gna broadband smpai tgh bulan pn dh abis limt. Sb broadband nie adik2 pon gna sama men game kt Facebook tue, jadi cpt la abis bandwidth tue. Msj mcm kt bwh ni tiap2 bulan Abg dapat. He3, korang kalo dapt msj cmni msti rasa x best kan? Abg xkisah pon dpt cmni sb maknanya duit broadband abg bayar dh digunakan smpai abis.Maknanya lepas 5GB tu free la, ha3...



 Tgk la penggunaan abg bulan nie. Yg dalam petak merah tue. Dh 6 GB lebih...

Cmna nk buat Celcom x leh kawal speed kita? Ok cmni caranya...

1)
 Pastikan wktu nie dh connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...

Kalo Windows Vista @ 7, tekan "cmd" tekan search tue...

2) Akan kuar command prompt mcm kt bwh ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter...

3) Bila dh enter akan kluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar kt bwh utk pilih yg mna betol...

4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t   mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu...

5) Biarkan bnda ni jalan selama mna korang online. Kalo dh xnk tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lbih cepat loading...

Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband tapi abg gna Windows XP, jadi utk yg gna lain tu mgkin ada beza sikit...

P/s: Apa2 soalan bleh tanya kt bwh nie. Jadi x korang buat?
           perkataan "ipconfig/all" tu korang bleh ganti dgn "ipconfig" saja kalo dh biasa.


credit to:
Terima kasih kepada BudakBotak dan ALL SECRETS REVEALED atas artikel ini.
Abg harap semua pembaca akan mendapat manfaat yang baik darinya.

151 orang menjawab...:

  1. Betul ke jadi nih?? dah try ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..aku buat jadi oooooooooooo...tapi aku guna telifon trs msk kat laptop..puas hati gak lah...laju gak line laptop aku nie..padahal bkn kuat mna pon line tpn aku nie..sbln 30 jln mcm semut..skrg aper dia tunjukkn tu..aku berusaha buat selama 1mggu untuk dptkanya..hahahaa akhirnya dpt jua..tmksh kawan..tapi tk msk akal..yg penting line laju...hahaha tqqqqqqqq

      Delete
  2. jadi la.. abg dah trai...kalo dah abis limit intenet slow kan?? bila wat nie..jd laju balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sye punya internet ni slow kalau ujan mesti je low...
      jadi sye nk laju kn cm ne x berapa pandai la hihihihi

      Delete
  3. ip address nk cari dekat mana

    ReplyDelete
  4. yang first...dalam step 3...nampak x??? IP ADDRESS

    ReplyDelete
  5. nice2 .. ader benda2 lain boleh diajar tak ? hehe .. nak spam ker , aper2 jer ler .. hehe ..

    ReplyDelete
  6. da buat, still same selow jer.... huhuhu

    ReplyDelete
  7. ada salah setting kot...asal ak ok jerk :)...ada perubahan la...

    ReplyDelete
  8. Ada cara untuk Maxis Broadband? Sebab saya guna Maxis...

    ReplyDelete
  9. x tau la...just buat untuk celcom...ko cuba la guna dulu..tutorial nie untuk maxis....mana tau... takut jadi kan....

    ReplyDelete
  10. lol ping gateway.. ni bukan lajukan la abg.. ni xmao kasi dc je.. xbyk yg brubah

    ReplyDelete
  11. tq bro.. dh bjaye.. hahaha.. laju btol.. :P

    ReplyDelete
  12. ta ley laa,,,da bkk cmd then k0s0ng je,,huhu

    ReplyDelete
  13. tQ bro.....memang jadi la tutorial nie....
    dah laju brodband nie....

    tQ

    ReplyDelete
  14. >>ta ley laa,,,da bkk cmd then k0s0ng je,,huhu

    taip x ping????

    kalo xtaip..mmg x kuar.... :)

    ReplyDelete
  15. tiga kali dah buat nie....akhir jadi jugakkk....nampak nyer...bulan nie x bayar kot bill broadband nie...

    terima kasih...
    saya dah bookmark blog nie..

    ReplyDelete
  16. >>Ada cara untuk Maxis Broadband? Sebab saya guna Maxis...

    maxis pon bolee :)

    ReplyDelete
  17. alamk x mjadi la .tlg2 .

    ReplyDelete
  18. Jimmy Azimin Ali said...

    strmx ley x???

    >>>streamyx..kene tambah pekej mahal sikit la... 4mbs ke..heheheheh

    ReplyDelete
  19. Anonymous said...

    alamk x mjadi la .tlg2 .


    >>>>cuba balik...

    ReplyDelete
  20. da jdk da..thnx abg!!
    klu ade ape2 lg,jgn lpe kasi tau yea..idop d-f!^^

    ReplyDelete
  21. Anonymous said...

    da jdk da..thnx abg!!
    klu ade ape2 lg,jgn lpe kasi tau yea..idop d-f!^^

    >>>thanks... :)

    ReplyDelete
  22. da wat...tpi cm sme jewr

    ReplyDelete
  23. thanks abg....jadi la...bole download pulak mlm nie...biar limit da abis pon...

    ReplyDelete
  24. terima kasih....pandai abg trips ...

    ReplyDelete
  25. ha...ade la beza gak dr dlu

    ReplyDelete
  26. TERBAIK!!arrh.tapi kalau limit broadband dah habis boleh gune lagi ke kalau buat cara mcm ni?

    ReplyDelete
  27. belum cuba belum tahu...cuba la dulu...bukan susah sgt pon.... :)

    ReplyDelete
  28. macam mana...nak cari 'start' tu kat ne....xjumpe pun....

    ReplyDelete
  29. hana anjell said...

    macam mana...nak cari 'start' tu kat ne....xjumpe pun....


    >>>>start button..bawah hujung skali...blah kiri

    ReplyDelete
  30. tapi nak tekan ping tu mcm mne?

    ReplyDelete
  31. taip je dalam kotak cmd tuh...ping -t

    ReplyDelete
  32. klw limit dy lum hbs leh guna ni jgk ea???

    ReplyDelete
  33. dah try tapi yg keluar 'Request Timed Out' :(

    ReplyDelete
  34. Anonymous said...

    klw limit dy lum hbs leh guna ni jgk ea???

    >>>> boleh jerk....

    ReplyDelete
  35. Anonymous said...

    dah try tapi yg keluar 'Request Timed Out' :(


    >>>cuba buat skali lagi...mgkin first jd mcm tue...

    ReplyDelete
  36. thanks...tutorial menjadikkk..

    ReplyDelete
  37. hehehe..nice tutorial....mesti kene cuba nie... thanks abg ikhwan

    ReplyDelete
  38. Slm bro ..amenda sy nya,Dhcp enabled = no
    Patut Yes ke..how how?

    ReplyDelete
  39. cun lah,,,,,ushar blog saya pulak brooo...klik kt nme aku tu

    ReplyDelete
  40. mmg kne bia die tbkk je la ea bila kite online...kalu kte pangkah yg black screen tu dh x de connection ke?

    ReplyDelete
  41. Anonymous said...

    mmg kne bia die tbkk je la ea bila kite online...kalu kte pangkah yg black screen tu dh x de connection ke?


    >>>biarkan je...kalo awak panngah Cmd tuh...so..jd mcm biasa la...

    ReplyDelete
  42. ape ni dia reply request timed out..

    ReplyDelete
  43. ter baik...x putus2 internet nie...
    thank ikhwan

    ReplyDelete
  44. ping -t tu mcm mane?nak kene taip ke?

    ReplyDelete
  45. Anonymous said...

    ping -t tu mcm mane?nak kene taip ke?


    >>>yes... kene taip

    ReplyDelete
  46. weh abg....dy xkluaq ip adres ar...mcm na nk bwt??\

    ReplyDelete
  47. aq wat xley tkan adress apsal eiyh?

    ReplyDelete
  48. abg , thx alot yeah :)

    ReplyDelete
  49. thanks... nice tutorial...sgt berguna untuk saya,... im already bookmrk your blog!

    ReplyDelete
  50. abg ikhwan tekn ape??? bile tkn tak kuar ape2 pon untuk step yg ke-4

    ReplyDelete
  51. abg stiap kali buka internet kene buat mcm ni ke atau dah buat sekali pas tu tak yah buat dah....

    ReplyDelete
  52. thanks...about toturial..hahaha

    ReplyDelete
  53. abg ikhwan tekn ape??? bile tkn tak kuar ape2 pon untuk step yg ke-4

    >>>ping [address korang] -t

    ReplyDelete
  54. Anonymous said...

    abg stiap kali buka internet kene buat mcm ni ke atau dah buat sekali pas tu tak yah buat dah....


    >>>yes...biasa buat skali je...lepas tue..mmg address korang dah ada kat cmd..kecuali korang ccleaner...

    ReplyDelete
  55. dh bt...tp msh slow...:(

    ReplyDelete
  56. abg, ni lau war2 kat fb buley ke??

    ReplyDelete
  57. terima kasih abg ikhwan...mmg ada perubahan la..biasa download slow jerk...guna cara ni..ada peningkatan la...thank you so much! syg abg!!

    ReplyDelete
  58. bgs2..tp dak network leh kot amik tutorial ni sebagai projek terdesak..kot2 projek yg asal xmenjadi..haha..tq bro..ilmu yg bermanfaat

    ReplyDelete
  59. budak network said...

    bgs2..tp dak network leh kot amik tutorial ni sebagai projek terdesak..kot2 projek yg asal xmenjadi..haha..tq bro..ilmu yg bermanfaat


    >>u r wlcome..

    ReplyDelete
  60. untuk pengguna linux ade ta steps dy ?? (ubuntu)

    ReplyDelete
  61. for windows....untuk linux x cuba agi...

    ReplyDelete
  62. waaahh!! i lioke.. i can watch vdeo at youtube.. hihi.. (amat jakon coz ssh nk watch vdeo kt youtube bcoz of tenet yg lmbab) neway..thanks bro~

    ReplyDelete
  63. cbe pkai linux . .bband y da abis pown law main lam linux dye maintain jee . . ta taw laa . .spe2 leh aja ping ip address dlam linux ??

    ReplyDelete
  64. bende nii xd limit ke???ktakn 3g lmit,tp dh lbh smpy 4g,,free???cnfrm???tp dah bnyk gne jd slow blk..

    ReplyDelete
  65. tq abng at least takyah la pening2 bila nak buat assingment bila internet limit... terbaik!!!

    ReplyDelete
  66. you rock..nice tutorials

    ReplyDelete
  67. Window 7 bley guna ke ?

    ReplyDelete
  68. tq 4 info. dah tary & jadi

    ReplyDelete
  69. abg ikhwan...ni utk wireless broadband saje kew...kalu internet streamyx kt rumh or skolah same je ke carenyew...???

    ReplyDelete
  70. tidak sama...ini untuk bband sahaja...

    kalo nak stabilkan line streamyx..

    taip kat cmd: ping 202.188.0.133 -t

    thanks..harap membantu!

    ReplyDelete
  71. owner page kenapa syew buad ipconfiq
    ipconfiq' is not recognized as an internal or external comman

    ReplyDelete
  72. abang, x boleh la.. bila tgk kat broadband tu..

    "Dail faile. Do you want to retry?"

    ReplyDelete
  73. trima kasih abg.... boleh tahan... speed pun agak laju...

    ReplyDelete
  74. "Dail faile. Do you want to retry?"

    cuba dapatkan IP brdband itu dulu....

    ReplyDelete
  75. lol...laju ke buat cara mcm nie?takat tweak mcm nie x de makna la...bkn laju pn..takat 6 gb bandwidth pn dah kecoh...aku siap pkai puluh2 GB 1 bulan...mls la nk bg taw apa cara dia..nti byk sgt entry..baik diam n pkai tok dri sndri.

    ReplyDelete
  76. klau download laju x gna cre ni???

    ReplyDelete
  77. bro asz... ak mmg like ko punya blog!!!

    mmg terbaik!!! tut nie ..mmg best...
    speed ak download boleh 300kb/s...
    biasa 100kb/s...

    thanks...

    ReplyDelete
  78. nape sy nye opposite?bl gn yg ni,dia jd slow..bl ttp ok lak

    ReplyDelete
  79. ping 2 ape??mne nk dapt?

    ReplyDelete
  80. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  81. kalaw bb dh lame x byr x leh guna...boleh jugak ke?

    ReplyDelete
  82. mcmana kalo simkad broadband letak kat hp??mcmana nak lajukkan plak..

    ReplyDelete
  83. saya buat sama je..tak de perubahan langsung. saya guna maxis broadband. so apa yg patut saya buat?

    ReplyDelete
  84. umobile boleh x?

    ReplyDelete
  85. salam.
    kena buat stiap kali nak guna ke? wat sekali je dah cukup?

    ReplyDelete
  86. kalau sy 1.5 g ,bile guna lebih smpai 4g.yg lebih tu
    maxis kire ke,atau free je

    ReplyDelete
  87. kat p14g bleh gak ker wat neh bro...

    ReplyDelete
  88. agak2 blh buat x utk broadband yg guna topup...? sbb sy pakai yg topup..tp celcom la...blh x ek...?

    ReplyDelete
  89. kalo guna laptop dell vostro 1014 blh try tk mcm kt atas........

    ReplyDelete
  90. abng kalo guna laptop dell vostro 1014 blh try mcm kt atas tk......

    ReplyDelete
  91. thanks...huhu...kalu limit tak abis lagi wat cara mcm nie...saya punya quata akan lebih cepat abis ker?

    ReplyDelete
  92. abg guna broadband celcom yg sebulan bape?plez answer me...

    ReplyDelete
  93. kalau buat benda ni ada side effect tak?

    ReplyDelete
  94. x de ape2 perubahan pon,,,tipu tipu tipu...

    ReplyDelete
  95. kalau tak bayar boley gune lagi ker?

    ReplyDelete
  96. Abg saya dah buat cam ni,tapi tak laju pown!

    ReplyDelete
  97. ok saya dah BERJAYA... terima kasih.... cash bayarannya stay yg kita amik mcm biasakan..tak kena cash lepas kita lajukan after limit nie??

    -ina

    ReplyDelete
  98. Kalo nk buat kat tab cmne?

    ReplyDelete
  99. owh ,,, igtkan TTL check ni utk monitor service server reply ada time out ke tak ... biasanya bdk it guna ni utk tu la bukan nak lajukan bandwith ....

    ReplyDelete
  100. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  101. help me guna digi tak leh pulak sekarang sy guna prepaid internet plz help me

    ReplyDelete
  102. cmne ek kalu mac nak cari kt mane cmd tu

    ReplyDelete
  103. abang saya nak laju kan bila makan la, makan lambat nk hbs, nk gna tric cmd juga ke abang

    ReplyDelete
  104. I've read a few just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you put to create one of these wonderful informative website.

    Look at my website :: password hacking

    ReplyDelete
  105. Asking questions are in fact pleasant thing if you are not understanding something entirely, except this paragraph offers nice understanding even.


    my page ... Hack Into Twitter User Accounts To Get Data Back

    ReplyDelete
  106. I every time used to read paragraph in news
    papers but now as I am a user of net therefore from now I am using net for content, thanks to web.


    My web-site online cheat games

    ReplyDelete
  107. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  108. Abang,kalo guna YES Postpaid jadi x??n kalo kuota msih ada lagi..dia stil tolak ke camne??

    ReplyDelete
  109. I've read a few just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you put to create this kind of great informative website.

    Here is my web site; host for web

    ReplyDelete
  110. PSN Cards 50$ free

    my webpage; Free PSN Code Cards

    ReplyDelete
  111. Pretty! This was an extremely wonderful article.
    Many thanks for providing this info.

    Here is my weblog; castleville cheats hack

    ReplyDelete
  112. kalo pkai wifi maxis home,bole tak?

    ReplyDelete
  113. Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.
    I am trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!
    !

    Visit my web page: minecraft premium account generator

    ReplyDelete
  114. tumpang tanya.. klaow dh connect dengan wifi.. yp ta ad internet access.. kenapa yea..??

    ReplyDelete
  115. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  116. yes postpaid broadband boleh buat macam ini admin,tq

    ReplyDelete
  117. thanks bro..memang jadi..save la duit aku xpayah beli extra broadband vol...thanks sgt2..

    ReplyDelete
  118. slm bro ikhwan.dh bt tp still sme gk speed dia.nk bg hbs quota dlu ke?sy pakai maxis.someone pls help

    ReplyDelete
  119. Abg hacker!ty jadi..celcom

    ReplyDelete
  120. abg kalu gune digi sehari 3 ringet punboleh ke gune hack ni

    ReplyDelete
  121. Menarik !!
    Nak INTERNET FREE HACK ??
    Lawati blog ni ;

    http://hack--amin-azr0i.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro camnew tlg email kat saya akhmal29@ymail.com

      Delete
  122. kalau wifi yes 4g boley ke

    ReplyDelete
  123. GAH! LIAR! FAKE FAKE FAKE DONT TRY LAH.. I BET HE WILL REMOVE THIS POST GAHAHAHAHA WHAT A COWARD , FROM WHAT I SEE ONLY THE 'ANONYMOUS' COMMENT LIKE ' BERJAYA ! ' GAH WHATEVER LAH.. PENIPU !!

    ReplyDelete
  124. ini semua poyo,xpyhlah korg try wt penat je

    ReplyDelete